Matglädje

Vår förskola är unik genom att maten och matglädjen är central för oss. Vi har en egen kock som lagar god och näringsrik mat från världens alla hörn i vårt välutrustade kök. I matlagningen använder vi många ekologiska och KRAV-märkta råvaror.
 
Vår syn på mat och måltider
 
Vad är mat och måltider i förskolan?
 
Näring, energi, kultur, gemenskap, kommunikation, miljötänkande. Två måltider varje dag ger även möjlighet till inlärning.
Förskoletiden är en period av långsam anpassning till vuxna matvanor. Maten ska vara näringstät, tilltalande och variationsrik. Vi är restriktiva med mat som ger mycket energi och lite näring, inga sötsaker serveras till vardags. Maten lagas delvis av ekologiska och kravmärkta produkter.
 
 
Veckomenyerna görs enligt nedan

Lunch

  • Måndag: Pastarätt
  • Tisdag: Kött eller kycklingrätt
  • Onsdag: Soppa och hembakat bröd
  • Torsdag: Fisk och/eller skaldjursrätt
  • Fredag: Kött eller kycklingrätt

Grönsaker av olika slag serveras till varje lunch. Som dryck serveras ekologisk mjölk och vatten.

 
Mellanmål
Våra mellanmål varieras mellan färskt hembakat bröd, ljust eller mörkt, med pålägg såsom ost, skinka/korv och grönsak. Frukt av olika slag eller naturell yoghurt med bär och osötade flingor. Till detta serveras dryck i form av mjölk och/eller vatten.
 
 
Matsäcksmat till utflykter
Det är roligt för barnen att ha med sig en egen liten ryggsäck med sittunderlag och vattenflaska. När vi på Kajutan gör längre utflykter tar barnen även med sig bestick och kåsa att äta i. Vår kock lagar då lunch som vi tar med oss alt. frukt eller smörgås vid mellanmål.

Jollen tar kortare promenader och har med sig frukt att äta ute i naturen.